Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2014 16:33 - Кухни в украински стил
Автор: interiorendizain Категория: Бизнес   
Прочетен: 1598 Коментари: 0 Гласове:
0



Етно стилът набира популярност в целия свят. И това е разбираемо! В него присъства колорита и характера на народа, отразени са народните традиции. Популярността на кухненския дизайн с етнически мотиви не подминава и тези в украински стил – с духа и националните мотиви на този народ.

image

Кухнив украински стил

Каква е причината за тази популярност на украинският стил и етно стила като цяло? Един отговорите се крие във факта, че украинският стил е славянски стил, което го прави по-добре възприеман и близък за много хора. Така славянският стил се превръща в перфектен вариант за създаване на позитивна атмосфера с приветлива и гостоприемна обстановка. И не на последно място, с този стил можете икономично и едновременно с това красиво да оформите даже кухни с малки размери.

Традиционно и съвременно

image

Разбира се традиционният украински селски дом и бит със сламени покриви, варосани стени и глинени подове – не може да се пресъздаде в градски апартамент, а и не е необходимо. В действителност, за да се оформи украинска кухня трябва да се използват естествени материали, които могат да се комбинират със съвременни облицовки – като теракот и гранитогрес например.

Оформяне на стените

Стените и тавана е по-добре да се изпълнят с декоративна мазилка, която ще имитира грубата мазилка, в подходящи за стила на украинската кухня светли отенъци. Плочките могат да се комбинират със камък или тухла, а също така и изрисувани с украински мотиви.

image

Традиционната цветова палитра за украинският интериор е в бяло, бежово, млечно бяло, а може по желание да има преход от светли към тъмни нюанси, като по този начин визуално се разширява пространството на стаята.

Друг метод за комбинация, който може да се използва - приспособява традиционното украинско старо оформление към съвременното. Например, част от кухненския плот може да се облицова с красива мозайка от ярки флорални орнаменти. Желателно е фонът на мозайката да бъде в бяло или бежово, докато флоралните елементи могат да бъдат в любимите украински цветове – червено, черно, жълто, зелено.

image

Не забравяйте все пак, че стените на кухнята трябва да имитират грубата текстура на етно сила. Поради това, за да хармонизира с интериора, мазилката на стените трябва да е релефна. Върху светлите стени могат да се добавят рисунки с национални орнаменти от известни украински символи като: кръстосани бодове, червени петли, макове, дъбови листа, храст калина, слънчоглед и други.

Оформяне на тавана

За дизайна на тавана се използват масивни дървени греди, които могат да бъдат една или няколко. Ако е една , може да се пусне централно през тавана и върху нея да се окачат кухненски прибори от мед, букети от сушени ароматни билки или просто декоративни аксесоари.

image

Ако кухнята е с ниски тавани, вместо да се окачат прибори – може да се изрисуват орнаменти, което пак е в украински стил. Те заемат малка площ и са с ярки и колоритни. Същите елементи могат да се пренесат и върху первазите, цокала или рамките на прозорците. Добре изглежда и в украинската кухня вътрешна стена до масата за хранене, декорирана с оригинални фрески, изобразяващи : храст калина, зеленика, птици, смели казаци или девойки с венци.

Кухненското обзавеждане

Мебелите в тази кухня трябва да бъдат направени от естествена масивна дървесина или качествена имитация, изработена например от MDF. Перфектно допълнение към интериора и хармонично вписващи се в него са стари стилизирани мебели, прости с непретенциозни форми. Традиционните украински мебели се отличават с простота, функционалност и здравина.

image

Домакински уреди ( микровълнова фурна, кафе машина, сокоизтисквачка, тостер и други) в етно кухнята е по-добре да не бъдат излагани на показ. Те трябва да бъдат вградени, зад сгъваеми повърхности, затворени в шкафове или поставени в ниши. Ако е възможно, хладилника трябва да се избере в еднакъв цвят с кухнята. Можете да подходите към въпроса креативно и да го украсите с традиционни украински мотиви, като не е задължително това да стане с четка и боя – можете да използвате магнити под формата на глинени плочки с различни етно мотиви, както и стикери, изобразяващи села, казаци и девойки.

Трите основни мебелни атрибута в украинската кухня

  1. Голяма маса, поставена на централно място и предназначена за събирането на голямо и задружно семейство. Най-често формата и е правоъгълна или овална, изработена от масивно дърво. Не е лош и варианта, когато е украсена с дърворезба и застлана бродирана покривка за маса.
  2. Рафтове, направени от необработени груби дъски. Те са идеално място за глинена посуда или декоративни предмети.
  3. Нишите с арки и имитациите на камини е добре да присъстват в интериора на тези кухни. Към тях могат да се направят и декоративни вратички.
  4. Светлината в помещението трябва да бъде приглушена и топла, такава каквато може да бъде от истинска дървена камина.
  5. Избягвайте присъствието на съвременни осветителни тела в интериора! Могат да се поставят вградени лампи в работната част, където не достига осветление, но полилеите е добре да бъдат от ковано желязо с лампи, имитиращи свещи.

image

Прозорци и светлина

При оформлението на светлината в кухнята в украински стил се набляга на два важни момента:

В украинската кухня декора не е просто украшение, а съдържа определен смисъл.

Основен тематичен аксесоар в украинската кухня е бродираната кърпа. Кухнята може да се украси не само с красиви бродирани кърпи, но и с хармонично вписващи се в интериора бродирани салфетки и покривки, пердета и подходящо украсени торбички и съдове за подправки. Но както и в много други случаи и тук не трябва да се прекалява с ярките бродерии, защото има опасност интериора да изглежда тромав и дори безвкусен, въпреки красивите бродирани елементи.

image

Освен традиционните бродирани кърпи, които обикновено са ръчно изработени от стопанката на дома, задължително присъстват и керамични съдове, а понякога и дървени лъжици. Прекрасно би изглеждала керамичната ваза върху везана покривка и с букет от калина, слънчоглед, или мак.

 

Прочетете и други интересни статии на нашия сайт: Кухнив украински стил





Тагове:   дизайн,   мотиви,   стил,   кухни,   украински,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: interiorendizain
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 650520
Постинги: 354
Коментари: 5
Гласове: 230
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930