Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интериорен дизайн TALLBOX предлага пълна гама от интериорен дизайн, визуализации, поддържане и изграждане на жилищни и търговски недвижими имоти, както интериори така и екстериори.
Автор: interiorendizain Категория: Лайфстайл
Прочетен: 650016 Постинги: 354 Коментари: 5
Постинги в блога от 17.11.2013 г.

Ето един апартамент от 20кв.м., чийто проект е осъществен тази година. Спектралният мини-апартамент е проектиран от студио BETILLON / DORVAL‐BORY в Париж. Тук, за да компенсират малката площ, дизайнерите взели нетрадиционно решение по отношение на осветлението и резултатът от работата им е доста интересен.

image
Мини апартамент с необичайно осветление

 

Проблем с осветлението! Как се решава?

Площта на жилището е само 20кв.м., а формата му е продълговата. Недостатък е, че прозорците се намират в средата на помещението и крайните части страдат от липса на естествена светлина. А като се вземе под внимание и факта, че в началото е било разделено на две стаи, можете да предположите колко тясно е изглеждало. Проблемът с осветлението изправило дизайнерите пред сериозени затруднения, които изисквали задълбочено проучване. Така стигат до интересен аспект: различните изкуствени източници на светлина имат различен коефицент в спектъра на светлината. Затова има модерни осветителни тела с равномерен спектър, които практически доставят естествено осветление, а има и такива, чиято светлина е само с теснолентова спектрална мощност. Естествено тук не говорим за обикновените лампи, които познаваме от детските си години и можем да си закупим за жълти стотинки от почти всеки супермаркет, макар и те да си имат някои предимства.

Как да се постигне уют в 20кв.м.?

За осветлението на апартамента, дизайнерите решили да използват едновременно натриеви лампи с ниско налягане, които излъчват монохроматична жълто-оранжева светлина и качествени луминисцентни лампи с контраст на осветяване 940, предназначени за осветяване на по-високите части на помещението. Затова осветлението е организирано така, че личните помещения са осветени от натриеви лампи, а обединените кухня и трапезария - с луминесцентни лампи. Необикновеното осветление може да се включи едновременно, а може и по отделно, при което се получават интересни светлинни ефекти. Например на светлината на натриевата лампа всички предмети губят цветовете си и изглеждат жълто-оранжеви и сиви. Това сиво осветление обаче може да се доближи доста до естественото. 

Прочетете цялата статия тук: Мини апартамент с необичайно осветление

Категория: Бизнес
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 17.11.2013 18:44
Търсене

За този блог
Автор: interiorendizain
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 650016
Постинги: 354
Коментари: 5
Гласове: 230
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2013  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930